Terug naar nieuws overzicht

Paarse Vrijdag

8 december 2021

Paarse Vrijdag is dé dag van het jaar waarop scholieren en studenten hun solidariteit kunnen tonen met alle LHBTIQ+ mensen. Ook op het Vossius vieren wij deze dag! Ook dit jaar weer staat het Vossius op 10 december in het teken van Paarse Vrijdag. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig kan voelen hier op school. Om dat te tonen dragen we zoveel mogelijk paars op Paarse Vrijdag. Deze dag wordt georganiseerd door de GSA (Gender & Sexuality Alliance) van het Vossius, bestaande uit een aantal leerlingen en leraren. Hieronder wat basiskennis over dit initiatief:
  • Wat houdt LHBTIQ+ in? De afkorting LHBTIQ+ staat voor lesbiennes, homo’s, biseksuele personen, transgender personen, interseks personen, queer personen, en andere identiteiten die buiten de cisheteroseksuele ‘norm’ vallen.
  • Waarom is het nou juist “Paarse” Vrijdag? Paars is een belangrijke kleur voor de LHBT-gemeenschap. In een groot aantal vlaggen komt de kleur voor, bijvoorbeeld in de regenboogvlag. Er is geen speciale reden waarom ooit de kleur paars is gekozen, maar wereldwijd wordt de kleur geaccepteerd als één van de LHBT-representatieve kleuren.
  • Hoe is Paarse Vrijdag ontstaan? Paarse Vrijdag ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten, die eerder in 2010 voor het eerst plaatsvond als uiting tegen het pesten van LHBTI-jongeren. In de VS en Canada vindt deze dag plaats op de derde donderdag van oktober.
  • Wanneer was de eerste Paarse Vrijdag in Nederland? De eerste Paarse Vrijdag van Nederland was in 2010, sindsdien wordt het ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.
Op 10 december worden er gadgets uitgedeeld, modeshow gehouden (grote pauze in de aula) en het wordt weer een super gezellige dag! Ook roepen wij iedereen op zoveel mogelijk paars te dragen! Wil je meer weten over Paarse Vrijdag of over de LHBT-gemeenschap, dan zijn hier een paar interessante sites: