Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder onze veelgestelde vragen en ontdek meer over het leven op het Vossius Gymnasium.

Waarin verschilt het Vossius van andere scholen?

Het Vossius is een klein, hecht en levendig gymnasium. Onze leerlingen houden van leren, zowel over de oudheid als de wereld van nu en van de toekomst. Naast de gewone lessen trekken onze leerlingen er veel op uit: naar de bezienswaardigheden van de stad en wijde omgeving, op veldexpedities en natuurlijk in de 5de klas Rome. Het Vossius heeft een bloeiende schoolcultuur met twee orkesten, een koor, een eigen debatclub en schooltoneel. Ook EYE, de schouwburg, het Concertgebouw en de opera zijn na zes jaar Vossius voor onze leerlingen geen vreemden meer.

Is het Vossius een gemêleerde school?

Net als de hele stad Amsterdam is het Vossius een gemêleerde school. Het Vossius staat in Oud-Zuid, maar door het zogenaamde matchingsysteem kom je er leerlingen tegen uit alle wijken van Amsterdam en omstreken, met alle mogelijke nationale en internationale achtergronden. 

Wat heb je aan Klassieke Talen?

Latijn en Grieks (de klassieke talen) horen bij het gymnasium als fris water in een vaas met bloemen. De eerste drie jaar zijn beide talen verplicht, vanaf de vierde klas mag je er van een afscheid nemen, maar je moet in een van beide eindexamen doen om in Nederland een gymnasiumdiploma te kunnen halen. Ze komen boven op de gewone VWO-vakken, dus als gymnasiast moet je nieuwsgierig en ambitieus zijn én van leren houden om die extra inspanning zes jaar lang vol te houden. Door het enorme Griekse wereldrijk van Alexander de Grote in het Oosten en het nog veel grotere Romeinse rijk rondom de hele Middellandse Zee delen Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika dezelfde culturele wortels die tot diep in de oudheid reiken: overal vind je er de overblijfselen van, zowel in de archeologie als in de moderne talen en culturen. Bij Latijn en Grieks verdiep je je vanaf dag 1 op het Vossius in deze twee uitdagende en prachtige talen, hun nog altijd waardevolle teksten, monumenten, internationale geschiedenis en cultuur. Alles komt voorbij: de Griekse mythologie, helden en heldinnen, politiek, filosofie en het Griekse theater; de steden Athene, Alexandrië, Istanbul, Jeruzalem en Rome; de Romeinse koningen, keizers, gladiatoren én tot slaaf gemaakten; de klassieke beeldhouwkunst, schilderkunst en architectuur. Als kroon op al je werk bezoek je in de vijfde klas met de hele jaarlaag een week lang de Eeuwige Stad: Rome. Een gymnasiast verlaat na zes jaar het Vossius met een culturele rugzak die niemand je meer af kan nemen, een rugzak gevuld met kennis, inzicht en schoonheid én bovendien met de ervaring dat extra inspanning loont: een rugzak en een ervaring waarvan je hele leven steeds weer voordeel zult hebben. 

 

 

En als je toch blijft zitten of van school moet?

Als je blijft zitten, word je al voorafgaand aan de start van het nieuwe schooljaar uitgenodigd om te kijken hoe we je kunnen helpen. Ook je mentor helpt je met kijken hoe je zaken beter of anders kunt aanpakken. Als je naar een andere school zou moeten of willen, ondersteunen we je natuurlijk ook.

Hebben jullie huiswerkbegeleiding of vakkenhulp?

Op het Vossius leveren we de basisondersteuning en we streven ernaar een groot deel van de extra ondersteuning ook op school te kunnen aanbieden. Dit om de lijntjes kort en de wachttijd laag te houden. Van maandag tot en met donderdag bieden we na school huiswerkbegeleiding tijdens Vossiua@work. Deelname is gratis en je kunt hierbij hulp krijgen bij het maken van huiswerk gericht op specifieke vakken, maar ook als je bijvoorbeeld extra ondersteuning nodig hebt voor rekenen en taal. Ook tijdens de mentorlessen leer je hoe je je huiswerk moet aanpakken.

Mijn ouders spreken geen Nederlands: is dit erg?

Ieder kind met een vwo-advies is welkom. Als het nodig is, dan kun je extra hulp krijgen. 

Hebben jullie een leerlingenraad?

Het Vossius heeft een leerlingenraad. De leerlingenraad van het Vossius komt op voor de belangen van de leerlingen en houdt zich bezig met alle relevante zaken, waaronder de leerlingstatuten, de website, diverse enquêtes en culturele zaken die niet door de Bond verzorgd worden.  In de leerlingenraad hebben 13 leerlingen uit alle jaarlagen zitting. Leden worden door de leerlingen zelf gekozen. Zo heeft iedereen de kans om zelf in de leerlingenraad te komen.

Als er iets aan de hand is, bij wie kan je dan het beste terecht?

Gesprekken met mentor of docent zijn hierbij de eerste stap. Er wordt zoveel mogelijk gedaan om de vertrouwelijkheid en veiligheid te waarborgen. Er wordt samen met de mentor altijd naar een goede oplossing gezocht. Het kan zijn dat het soms nodig is het anders zoals het zorgteam of  de schoolleiding hierbij te betrekken. Soms kan er ook hulp gezocht worden buiten de school.

Wat is precies Café Chantant?

Café Chantant is een uitgebreid variétéprogramma uit, wat uitgevoerd wordt door leerlingen. Ze treden op met zang en dans, klassieke en populaire muziek, toneel en cabaret. De organisatie van het Café Chantant staat onder leiding van een aantal docenten in nauwe samenwerking met de leerlingen.

Mijn ouders hebben zelf geen gymnasium gedaan. Is dat erg?

Ieder kind met een vwo-advies is welkom. Als het nodig is, dan kun je extra hulp krijgen. We bieden ook talentklassen aan voor leerlingen op de basisschool en hun ouders/ verzorgers die nog niet bekend zijn met het gymnasiale onderwijs.